Salı, Aralık 25, 2007

Hucrenin icindeki hayat

Harvard üniversitesinden bir ekip hücrenin içindeki hayatı betimleyen bir çizgi film videosu hazırlamış. Çizgi filmi izlerken, hayretler içinde kaldım. Hayatın ne büyük bir mucize olduğunu bir kez daha derinden anladım. Bu inanılmaz mucizeyi yaratan Rabbimize ne kadar şükretsek yine de az gelir...
Bu çizgi filmi defalarca izledim, her seferinde acayip bir duygu dünyasına girdiğimi hissediyorum. İnsanın içinden biyolog olup, hayatın mucizelerini keşfetmeye ömrünü adamak geliyor...
Filmin linki: http://aimediaserver.com/studiodaily/videoplayer/?src=harvard/harvard.swf&width=640&height=520

Perşembe, Kasım 22, 2007

Hizli Calculus Kitabi



Stokastik Prosesler sınavına hazırlanırken, Calculus'u da hızlı bir şekilde tekrar etmek istiyordum. Fakat bütün bir kitabı hızlı taramak mümkün olmadığından kitap arıyordum. Çok iyi bir kitap buldum, hızlı ve kolay okunabiliyor: "Cliffs Calculus Quick Review". İlgilenenlere tavsiye ederim.

Pazar, Kasım 18, 2007

Facebook ve Eksisozluk



Ekşisözlükü hiç sevemedim. Argo, kabalık ve dayanaksız suçlamalar, mizahın üstüne çıkmış ekşisözlükte. Internethaber gibi haber sitelerindeki yorumlardan da hoşlanmıyorum. Kabalık, şovenizm ve aşırı enaniyetli (benmerkezli) tavırlar yorumların arasında hakim durumda. Bu gibi sitelerin, Türkiye'nin asıl çoğunluğunu oluşturan, uyumlu, akılcı ve ılımlı insanları yansıtamadığını düşünüyorum. Ekonomideki "kötü para iyi parayı kovar" ilkesi gibi bir ilke geçerli bu topluluklarda. Bir kişi kabalık yapınca, eğer bu davranış cezalandırılmıyor ve dışlanmıyorsa, insanların algısı, bu ortamda sert ve kaba olmak gerekir şeklinde oluyor. Bunun sonucunda, ılımlı insanlar ortamı oluşturmaktan uzak kalıyor, meydan kabadayılara kalıyor.


Yazının Devamı...

Perşembe, Kasım 15, 2007

Universitelerin Teknoloji Gelistirme Vizyonu



Bugün Boğaziçi Üniversitesinin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Behar'ın katıldığı "Türk Kahvesi Sohbeti" adı verilen bir etkinliğe katıldım. Bu etkinliği de yine daha önce katıldığım Proje Yönetimi Eğitimini düzenleyen PARK kulübü düzenlemişti. Çok yerinde bir toplantıydı. Öğrencilerle üniversite yönetiminin bu şekilde aradabir görüşmesi lazım.
Konu "Disiplinlerarası Bir Hayat" yürütmekle ilgiliydi. Fakat benim esas katılma sebebim, üniversitenin teknoloji geliştirme vizyonunu öğrenmek ve katkıda bulunmaktı. Fakat, Rektör Yardımcısı ana konuya sadık kaldığından, teknoloji konusuna pek girmedi, bu benim için kötü oldu, ama diğer insanların ilgilendiği konu bu olduğuna göre, doğrusu buydu herhalde.
Rektör Yardımcısının iki fikri dikkatimi çekti: Bunlardan birincisi, "üniversitelerin evrimle yavaş yavaş gelişebileceği, üniversite idaresinde yeniliklerin makbul olmadığı ve üniversitelerin çok uzun zaman oluştuğu" fikriydi. İkinci önemli nokta ise, Boğaziçi Üniversitesinin teknopark ve teknoloji bölgesi oluşturma gibi bir hedefinin olmamasıydı. Rektör Yardımcısına göre, Boğaziçi Üniversitesi fen ve sosyal bilimlere %50-50 dağılmış, dengeli bir üniversite. Böyle bir üniversitenin teknik üniversiteler gibi, teknoloji ağırlıklı bir organizasyonu öncellendirmesi doğru olmaz, diyor hocamız.
Ben bu iki konuda da zıt düşüncelere sahibim:


Yazının Devamı...

Perşembe, Kasım 08, 2007

Facebook ve OpenSocial Modellerinin Kaliciliklari



Facebook şu anki yaygınlığıyla, sanki gelecekte tüm web aktivitelerine zemin oluşturabilirmiş gibi görünüyor. Fakat daha önce de bu tip balonlarla karşılaşmıştık. Genellikle insanlar heveslerini aldıktan sonra, bu gibi platformlardan bıkıyorlar, bir sonrakine geçiyorlar.

Yazının Devamı...

Pazar, Kasım 04, 2007

OpenSocial: Sosyal Aglar Icin Programlama Arabirimi

OpenSocial, bir programcının yazdığı bir uygulamanın tüm sosyal web sitelerinde çalışmasına yönelik bir kütüphane. Bu çok devrimci bir gelişme. Doğrudan doğruya artık geliştirilecek olan iş uygulamalarının sosyal sitelere yönelik olmasını sağlayacak.
Google tarafından yönlendirilen açık bir çalışma OpenSocial. LinkedIn, Orkut, salesforce gibi pek çok sosyal ağ, OpenSocial API'sine destek veriyor.

Yazının Devamı...

Toplu Ulasim Ucretleri

Daldan dala atlamak gibi olacak, kusura bakmayin :) Bazen istatistikle ilgili yaziyorum, sonra kalite konusuna giriyorum, şimdi de trafikle ilgili yazacağım.
İstanbul'un ulaşım sorunu en çok üzerine kafa yorduğum sorunlardan biri.

Yazının Devamı...

Facebook'un Gelecegi Uzerine

Bu mesajı FB'deki (Facebook) Fikir Atölyesi tartışma grubundaki yazdım:
Bana kalırsa, FB'taki eğlence ağırlıklı uygulamalar yakında yerini fayda sağlayan uygulamalara bırakacak. Henüz 4-5 ay oldu FB'un bir platform olarak bütün programcılara açılmasından beri geçen süre.

Yazının Devamı...

Facebook ile uygulama geliştirme



Facebook platformu üzerinde uygulama geliştirmeyi araştırıyorum. Birkaç farklı uygulama düşüncem var: Eğlence amaçlı bir uygulama veya daha kültürel-bilgi temelli bir uygulama olabilir. Fakat esas istediğim FB üzerinde deney yapmayı sağlayacak, sosyal ağların özelliklerini tanımaya yönelik bir uygulama: Belki oyun teorisine yönelik bir uygulama olabilir. Hani çok bilinen bir oyun vardır, iki mahkumu birbiriyle yarıştırmak. Böyle bir şey, sosyal bir ağ ortamında çok kolayca denenebilir. Veya sistem dinamiğinin meşhur dağıtım zinciri oyununu FB üzerinde oynamak, çok ilginç bir deney olabilir.

Cumartesi, Kasım 03, 2007

Stokastik Referans Notlarim

Stokastik (bir olasılık konusu) dersinde kendim için hazırladığım referans notlarını internete koydum.

Yazının Devamı...

Istanbulun Ulasim Stratejileri icin Balanced Scorecard

Yüksek lisansta aldığım Prof. Ali Rıza Kaylan Hocanın Toplam Kalite Yönetimi dersi için hazırladığım ödevi internete koydum.

Yazının Devamı...

Rasgele degiskenlerin esitligi Pr(X=Y)

Aşağıdaki yazıyı stokastik (olasılık teorisinin bir alt dalı) dersine çalışırken kendim için yazmıştım. Belki faydalı olabilir ve çeşitli öneriler gelebilir diye web günceme koyuyorum.

Aslında bu yazıyı otomatik olarak rtf formatından latex'leyip düzgün bir şekilde render edecek bir sistem arıyorum, ama henüz yok böyle bir şey. Başka bir şekilde bu sorunu sonra çözmek için bırakıyorum.

Yazının Devamı...

Matematiksel Programlamada Indeksler

Matematiksel programlamanın en zor taraflarından biri bence, indekslerin neye karşılık geldiğini hatırlamak. i, j, n, m bir sürü değişken var.

Yazının Devamı...

Perşembe, Kasım 01, 2007

Jaiku Twitterdan daha hızlı



imified yoluyla Jaiku ve twitterı kullanıyorum. Jaiku hemen güncelleniyor genellikle, fakat twitterda bekleme oluyor...

Salı, Eylül 25, 2007

Kurumsallasma ve Insani Surecler

Firmaların kurumsallaşması genellikle iyi bir özellikmiş gibi düşünülür. Ben bu gerçeğin, çok sayıda istisnasının bulunduğunu düşünüyorum. Firmaların sunduğu hizmetlerdeki insani sıcaklık veya yardımseverlik, kurumsallaşmayla beraber erozyona uğrayan bir değer. Bir esnafın dükkanına girersiniz, adam size samimi bir yakınlık gösterir. İşinizi kolaylaştırmak için çeşitli çözümler üretir.

Yazının Devamı...

Cumartesi, Eylül 15, 2007

Video ve Sesli Ders Yayinlari



Internet gerçekten dünyayı değiştirecek. Pek çok sorunumuz internet sayesinde çözülüyor ve giderek bu çözüm hızı artacak. Mesela üniversiteye gidemediniz. Veya gittiniz fakat üniversitedeki derslerin yetersiz kaldığını düşünüyorsunuz. Internete girin Berkeley üniversitesindeki dersleri dinleyin: http://itunes.berkeley.edu/ Veya MIT'ye bakın: http://ocw.mit.edu/OcwWeb/web/courses/av/index.htm. Daha uzun bir liste için: Free Academic Podcast Lectures (Spring 2007). Bütün dersleri herhangi bir web tarayıcısıyla indirebilirsiniz. Fakat bu tip sesli veya video yayınlarını (ki bunlara podcast deniyor) takip etmek için, juice veya itunes gibi bir araç kullanabilirsiniz. Googledan bu programları bulabilirsiniz. Her ikisi de bedava, iTunes daha kullanışlı, fakat juice açık kaynak olduğundan benim tercihim juice yönünde.

Çarşamba, Eylül 05, 2007

limited or no connectivity



Bir süredir laptopumda kablosuz ağlara bağlanmakla ilgili sorun yaşıyordum. Bazen bağlanıyor bazen bağlanmıyordu. Belki başkaları da aynı problemi yaşamış olabilir diye buraya yazıyorum. Bilgisayarınızda "limited or no connectivity" veya türkçesiyle "bağlantı yok veya sınırlı" hatası alıyorsanız, bunu da bir kontrol edin. Başlat > Çalıştır > cmd yazın. ipconfig yazın. Çıkan ip adresiniz eğer 169.254.x.x şeklindeyse, muhtemelen sizin sorununuz da benimkiyle aynı. Şu adreste http://slees.net/2006/09/25/ip-169254xx/ sorunun çözümü yazılıyor. Kısaca, bilgisayarınızda bir casus (spy) programı yüklenmiş. Bunu temizlemek için winsockfix programını indirin. Fakat benim sorunumu bu da çözmedi. Biraz daha araştırdım. activexdebugger32.exe adlı bir virüs bilgisayarıma bulaşmış. Bunu temizlemek için, http://www.yazguven.com/ sitesinde bir temizleyici yazılmış. İndirdim, çalıştırdım.
Fakat bu çözümler işe yaramadı. Sonunda statik ip verdim. Bunun için Network Connections > View Network Connections > Wireless Network Connection > Properties > TCP-IP Settings > (Use the following IP Address: 192.168.1.3, subnet mask: 255.255.255.0, Default Gateway: 192.168.1.1, Use the following DNS Server: Preferred DNS Server: 208.67.222.222)
Kendi modeminizde bu ayarları yapabilirsiniz. Fakat ip adres belki değişebilir, sondaki 3 yerine 10, 15 gibi bir rakam verebilirsiniz. Ayrıca subnet mask ve default gateway de farklı olabilir. Bunu anlamak için, modeme bağlanabilen başka bir bilgisayar varsa, onun içinde Start > Run > Cmd > ipconfig /all yazın ve bu bilgisayardaki ayarlara bakıp oradan kopyalayın.
Bu çözüm biraz fazla teknik detay içeriyor, bunları bilgisayara uzaksanız, belki yapmaktan çekinebilirsiniz. Ama aslında zor işler değil, biraz cesaretle, kurcalamakla yapabilirsiniz...

Çarşamba, Ağustos 29, 2007

Kötülük yapmadan para kazanmak

Firmalar neden kötülük yapmadan para kazanmanın mümkün olduğunun farkında değilmiş gibi davranıyorlar? Firma yöneticilerinin süreçleri tasarlarken iyi kalpli olmalarının çok önemli bir gereklilik olduğunu düşünüyorum. Bu iyi kalplilik, çok basit ve çocukça bir tabir gibi görünebilir, belki ama pek çok sorun bu basit görünen kavramla ilgili.

Yazının Devamı...

Cumartesi, Ağustos 11, 2007

Mikro finansman sitesi

Çok ilginç bir fikir bu site: http://micropledge.com/

İş veya sosyal amaçlı bir projesi olan kişiler fikirlerini ortaya atıyor. İnsanlar beğendikleri fikirlere mikro desteklerde bulunuyor, 5-10 dolar gibi. Proje sahibi projesini ilerletiyor ve yeni destek talebinde bulunuyor. Çok hoş bir fikir bence... Bunun üzerine yeni iş modelleri de geliştirilebilir.

Salı, Ağustos 07, 2007

Delicious'a Hizli Link Ekleme

Linklerimi takip etmek için delicious kullanıyorum. Onlywire adında başka bir servisin sunduğu bir bookmarklet ile operada hızlı bir şekilde yeni link ekliyordum. Bugün yeni bulduğum bir bookmarklet linkleme hızını daha da artırıyor.

Yazının Devamı...

Pazar, Ağustos 05, 2007

Yeni Araclar: Imified, Twitter, RTM ve Launchy

4 orjinal araçla uğraşıyorum şimdi: Imified, Twitter, RTM (remember the milk) ve Launchy. Çok faydalı ve kullanışlı araçlar.

Yazının Devamı...

Cumartesi, Ağustos 04, 2007

RasTop Protein Gorsellestirme Araci

Biyoenformatik dersinde gördüğümüz araçlardan biri, RasTop adlı 3 boyutlu protein görselleme aracıydı. Hocamız Murat Çokol, bu aracı kullanarak bir protein-dna çiftinin görsel bir şekilde incelenmesiyle ilgili bir ödev vermişti. Bu programı kullanımını gösteren ödeve ait ekran çekimini (screencast) google videodan izleyebilirsiniz.

Yazının Devamı...

Cumartesi, Temmuz 21, 2007

Programlama Kitap ve Makale Ozetleri

Çeşitli programlama kitap ve makalelerine dair aldığım notların linkleri:

Martin Fowler, Refactoring:
http://writer.zoho.com/public/mnuhoglu/Refactoring1
Çok iyi bir kitap. Sade, okunaklı ve kolay anlaşılır program yazmakla ilgili.

Yazının Devamı...

Dosyalari Webe Yuklemek

Birkaç senedir okuduğum programlama kitap ve makalelerinin özetlerini almaya çalışıyorum. Her zaman bunu yapamıyorum, bazen hızlı bir şekilde okumayı tercih ediyorum. Bazılarından not almak gereksiz oluyor çünkü kitap referans kitabı şeklinde tasarlanmış oluyor. Yine de oldukça yüklü sayıda kitap ve makaleden özet şeklinde notlar çıkardım. Bunları Keynote adı verilen bir not programında (outliner) tutuyordum. Uzun zamandır, bunları internette paylaşmayı planlıyordum, fakat format konusunda kararsızdım. Nihayet şimdi bütün bunları webe koydum.

Yazının Devamı...

Cuma, Temmuz 13, 2007

Bilgi Paylaşımı Araçları ve Viki Yazılımları

Bizim bölümün (Endüstri Müh.) sistem dinamikleri laboratuvarına yönelik bir içerik ve doküman yönetim aracı arıyordum birkaç gündür. Bizim laboratuvarda yıllardır çok sayıda çalışma yapılmış. Fakat eski yapılan çalışmaları bulmak çok güç. Bunları daha düzenli hale getirmek ve bilgi paylaşımını artırmak için böyle bir aracın faydalı olacağını düşünüyorum.

Yazının Devamı...

Perşembe, Temmuz 12, 2007

Universitelerle Ilgili Problemler

Az önce üniversiteden bir arkadaşla, akademisyenlikle ilgili bazı konuları tartışıyorduk. İlginç bulduğum birkaç noktayı buraya yazıyorum.

Yazının Devamı...

Biyoenformatik Notlarım

Yaz okulunda aldığım Murat Çokol'un Bio 482 Biyoenformatik dersinin notlarını internete yükledim.

Yazının Devamı...

Salı, Temmuz 10, 2007

Dikkat Dagitmak

Ben de dahil pek çok kişi hep kendi işini kurmanın veya kendi istediği gibi çalışabilmenin hayalini kurar. Aslında çoğumuz öğrenciyken kendi istediğimiz işi yapma şansına sahibiz. Zamanın hemen hemen tamamı istediğimiz konuda çalışmaya müsait.

Yazının Devamı...

Cuma, Temmuz 06, 2007

Gerçekliğe Saygı

Komplo teorilerinden bunaldım. Zengin fakir, eğitimli eğitimsiz her türden insanda ortak bir özellik olarak komplo teorilerine düşkünlük var. Acaba bizi millet yapan en temel ortak özelliklerden biri komplolara olan düşkünlüğümüz mü diye sormaya başlayacağım artık.

Yazının Devamı...

MSN Şifresini Değiştirmek Ne Kadar Zor Olmalı?

Microsoft ürünlerine olan güvenim her geçen gün daha da azalıyor. Çok basit bir işi bile zorlaştırmanın akla gelmeyecek yollarını buluyor Microsoft. Misal, MSN şifrenizi değiştirmek istiyorsunuz...

Yazının Devamı...

Perşembe, Haziran 28, 2007

Düşmanlık Vehmi 2

Geçen hafta sonu ağbimin düğünü vardı. Akrabalarımla biraz siyaset konuşuyorduk. Ben burada gündelik siyasete girmek istemediğimden bunlara değinmeyeceğim. Fakat bu düşmanlık meselesi, gündelik siyasetin ötesinde, derin bir konu olduğundan onunla ilgili bir şeyler yazacağım.

Yazının Devamı...

Çarşamba, Haziran 27, 2007

Beyin Göçünün Gereksizliği Üzerine

Bundan 5-10 sene öncesine kadar, yurtdışına beyin göçünün faydaları zararlarından daha fazlaydı. Fakat artık gerek internetin dünyayı birbirine yakınlaştırması, gerekse Türkiye'de çok nitelikli çok sayıda araştırmacı kadronun oluşması sebebiyle, beyin göçünün getirisinin önemli ölçüde azaldığını düşünüyorum.

Yazının Devamı...

Pazar, Haziran 24, 2007

Faktör Analizi - Geçerlilik - Güvenilirlik

Eşimin doktora çalışmasıyla ilgili anketlerinin güvenilirlik ve geçerlilik analizlerini yapmaya koyuldum. İlk başta kolay olur diye düşünüyordum. Bir sürü istatistik ve veri analizi dersi almışlığıma güvenerek, bu işi bir en fazla iki günde bitiririm sanıyordum.

Yazının Devamı...

Pazar, Haziran 03, 2007

Kepez

Benim gibi hiç şiir okumayan bir insanı bile duygulandıran bir şiir bu: Kepez... Bahaettin Karakoç tarafından yazılmış. 5. Türkçe Olimpiyatlarında Kırgız bir kız, Aida Risbekkızı, çok güzel okuyor şiiri.

Ben de bunu herkes izlemek isteyebilir diye düşünerekten, videoyu indirdim ve herkesin izleyebileceği formata çevirip, aşağıdaki siteye yükledim. Böylece indirip, bilgisayarınızda istediğiniz zaman izleyebilirsiniz.

Yazının Devamı...

Pazar, Mayıs 27, 2007

Bilgi Teknolojilerinin Gelecegi

Bu yazı biraz fütürist bir yazı olacak.

YÖK'e, Milli Eğitime, DPT'ye ve Türkiye'nin eğitim politikalarını yönlendiren diğer kurumlara bir öneride bulunmak istiyorum: Bilgisayar programcılığına yönelik olabildiğince yatırım yapın.

Biliyorum, hepimiz bilgi teknolojilerinin ne kadar kritik olduğunu biliyoruz. Bütün okullara birer bilgisayar sınıfı kuruldu. Bu çok güzel.

Yazının Devamı...

Salı, Mayıs 22, 2007

Karşılaştırma: Sistem Dinamikleri ve Diferansiyel Denklemler

Geçen yazımda bahsettiğim ödevi buraya aktarmalıyım diye düşündüm. Böylece sistem dinamiklerinin, diferansiyel analize göre sistemlerin dinamiklerini analiz etmede neden daha kolay olduğunu daha güzel gösterebilirim.

Yalnız şimdilik ödevin çözümü hocamızda olduğundan, sadece soru kısmını ve bilgisayardaki kayıtlı kısmını göstereceğim. Kalan kısmı sonraya...


Business(t) = Business(t - dt) + (Business_Construction - Business_Demolition) * dt
INIT Business = 105

INFLOWS:
Business_Construction = Business*Construction_Coefficient
OUTFLOWS:
Business_Demolition = Business/Avg_Lifetime_of_Business
Population(t) = Population(t - dt) + (Net_Births + Net_Migration) * dt
INIT Population = 25000

INFLOWS:
Net_Births = Population*Net_Birth_Fraction
Net_Migration = Population*Migration__Fraction
Avg_Area_Per_Business = 5000
Avg_Lifetime_of_Business = 2+12*Workers_Per_Jobs
Construction_Coefficient = 0.1-0.1*Fraction_Land_Occupied
Fraction_Land_Occupied = Occupied_Area/Total_Land
Jobs = Business*Jobs_Per_Business
Jobs_Per_Business = 50
Jobs_Per_Worker = Jobs/Workers
Net_Birth_Fraction = 0.05
Occupied_Area = Business*Avg_Area_Per_Business
Total_Land = 500000
Workers = Population*Workers_Per_Population
Workers_Per_Jobs = 1/Jobs_Per_Worker
Workers_Per_Population = 0.3
Migration__Fraction = GRAPH(Jobs_Per_Worker)
(0.00, -0.1), (0.25, -0.056), (0.5, -0.03), (0.75, -0.012), (1.00, 0.00), (1.25, 0.005), (1.50, 0.008), (1.75, 0.011), (2.00, 0.019), (2.25, 0.029), (2.50, 0.043), (2.75, 0.065), (3.00, 0.1)


Sanırım, inandırıcılığımı yitirmeye başlamış olabilirim :) Bir vaadin daha yanlış çıktığını düşünmeye başlamadığınızı umuyorum. Sevgili arkadaşlar, yukarıdaki denklemler, çok sade denklemler. Tek tek denklemleri okuyun, çok rahat anlaşıldığını göreceksiniz, ki ben hiç açıklama yapmadığım halde. Normalde, bu fonksiyonlarla ifade edilen ilişkilerin anlamı, yazıyla da açıklanır. Fakat ben her zamanki kolaycılığımla, bundan kaçınıyorum :) Bu arada, yine aynı sebeplerden ötürü, terimleri türkçeleştiremediğimden özür dilerim.

Evet, bu yaptıklarımız modellemeyi bitiriyor. Şimdi modelin sonuçlarını görmeliyiz. Simülasyonu çalıştırıyoruz (genellikle Stella, Vensim kullanılıyor, fakat AnyLogic ve Repast gibi yazılımlar da çok iyi). Elde ettiğimiz çok sayıdaki şemadan bir tanesini göstereceğim:



Yukarıdaki şemayı biraz açıklayacağım.

Şimdi yukarıdaki modeli oluşturduktan sonra simülasyonu çalıştırıyorum. Kullandığım yazılım da bana şehirde 100 yıl sonra ne kadar nüfus ve iş yeri olacağını gösteriyor. Fakat doğaldır ki, şehrin 100 yıl sonraki nüfusu ve iş yeri miktarı, bugünkü nüfusuna ve iş yeri miktarına bağlı. Buna başlangıç koşulları (initial conditions) deniyor. Ben de farklı başlangıç koşullarıyla, simülasyonu defalarca çalıştırıyorum. Her birinin sonucunda farklı dinamikler çıkıyor. İşte yukarıdaki şema, yaklaşık 20 farklı denemenin sonuçlarını toplu olarak gösteren şemadır. Yatay eksen, iş yeri miktarını, dikey eksen nüfusu gösteriyor. Şemada farklı renklerle gösterilen her bir eğri, benim her bir simülasyonumdaki evrilmeyi gösteriyor. Yani her bir simülasyonda, zaman içinde, nüfus ve iş yeri miktarları nasıl değişmiş onu gösteriyor.

Dikkat ederseniz, bütün eğriler bir noktada birleşmiş. Bu çok önemli bir sonuç. Bütün sistemlerde böyle olmaz. Bu birleşmenin anlamı şu: yukarıda tanımlanmış olan şehir, başlangıç koşullarından bağımsız olarak, yeterli bir sürenin sonunda, belirli bir nüfus ve iş yeri miktarına gidiyor. Bizim örneğimizde, bu 40000 civarında nüfus ve 80 civarında iş yeri oldu.

Çok ilginç değil mi? Bugün 100 nüfusla da başlasan, 1 milyon nüfusla da başlasan, bu şehrin nüfusu er ya da geç 40 bin olacak diyor, bu analiz.

Şimdilik bu analizden çıkarılabilecek çok sayıdaki bulguyu bir kenara koyalım ve diferansiyel denklemlerin matematiksel analiziyle, simülasyon analizlerinin karşılaştırmasına dönelim. Gördüğünüz gibi, sistem dinamikleriyle bu modeli analiz etmek için, tek yaptığımız modelin unsurları arasındaki ilişkileri basit nicel fonksiyonlarla tanımlamaktan ibaret. Bunun ardından, simülasyon bize sistemin nasıl evrildiğini gösterdi. Peki aynı şeyi matematiksel analizle bulabilir miyiz? Evet, bulabiliriz, zaten bizim ödevin de amacı buydu. Fakat ödev şimdi sevgili hocamızda. Geri döndüğünde, iyi not almışsam :) matematiksel analizi de göstereceğim.

Selamlar sevgiler...

Güncelleme (11.08.2008): Geçtiğimiz günlerde bir Gıda Mühendisliği öğrencisi, ödevin matematiksel çözümünü istemişti benden. Böylece bir sene önce yazdığım bu yazıda verdiğim sözü yeniden hatırlamış oldum. Ödevin resmini çektim ve qipit ile resimleri temizletip pdf'e çevirdim. Dosyayı buradan indirebilirsiniz. 8. sayfadan itibaren, yukarıda bahsettiğim ödevin analitik çözümünü bulabilirsiniz.

Yazının Devamı...

Sistem Dinamiklerinin Faydaları 1

Sistem dinamikleri benim uzun zamandır özel ilgi alanım olan konulardan biri. Açıkçası üniversiteden mezun olduktan 4.5 sene sonra yeniden yüksek lisans için okula dönmemin de en önemli sebebi, sistem dinamikleri. Pek çok alanda pek çok potansiyel ve doğrudan fayda sunan bu disiplinle ilgili, dikkatimi yeni çeken bir faydasını bugün yazmayı istiyorum.

Nereden aklıma geldi şimdi bu? Bugünkü derse yetiştirdiğim ödevden :) Hocamız duymasın, ödevi derste tamamladım :). Sabah erken uyanacaktım, kalkamadım... Bir de işin komiği, Yaman Bey (dersin hocası) iki hafta önce ödevi verirken, espri yaparak bizim her işi son güne bırakma alışkanlığımıza takılmıştı ve şöyle demişti: "bu ödevi yapmaya iki hafta sonra pazartesi başlayın" Tabi, bu benim için hiç zor olmadı... :)

Yazının Devamı...