Pazartesi, Haziran 15, 2009

Halil Kulluk - Ol Hareket Bul Bereket

Bugünkü "Başlama Sanatı" çalıştayının üçüncü kısmında, Halil Kulluk Mesneviden esinlendiği girişimcilik ve yenişimle ilgili fikirlerini paylaştı. (ilk kısımda Thomas Emerson girişimcilikte çok yapılan hatalar ve işe başlamakla ilgili dersler konusunda konuşmuştu.) Aldığım notların ham hali:

işleri tek başınıza yapmazsınız, takım halinde yapmanız gerekir. en az bir kişi daha.

biz sunumlarımızda kültürel parçaları da katmaya çalışıyoruz. türkçeye de yeni kavramlar katmaya çalışıyoruz.

ilk adımların keyfi:
ilk adımları ne zaman atarız? bir anne baba için en güzel an, çocuğunun attığı ilk adımlardır. ben bunu hissettim geçenlerde. yine aynı anne baballar, bir kişi şirket kurarken, şirketinin ilk adımlarında keyifle desteklerse, o şirket coşar.

mevlana diyor ki: sen kafiyeyi ara hayatta, kafiyeyi ara.

nazımın serbest veznine hayranım, ama kafiye de kulağa hoş gelir

"ol hareket bul bereket"

be the action and find the abundance.

bu kelimeler çok önemli. geçenlerde, yeşil yenimiş olmalı benim için, diye bir konuşma yaptım. orada üç y'den bahsettik. yani kullan, yine kullan, yeniden kullan.

yeniden yerine, yeteri kullanmak. ...



mevlana:
ey oğul, hür ol. kopart şu zincirleri. ne zamana kadar gümüşe ve altına bağımlı kalacaksın?

bu mesnevinin 19. beyitidir. hepimiz ilk 18 beyiti başlarız. ondan sonra, çelebi hüseyine yazdırmıştır. bazı alimlere göre, mesnevi buradan başlıyor.

hür olmaktan daha güzel bir şey var mı? kopart zincirlerini, farkında olmadan ortam etrafımıza onları sarıyor.

hür olmuş bir pvc tezgahçısı. bundan birkaç yıl önce mısır çarşısında gözlem yapmaya çıktım.

bir adam mobil pvc ile iş yapıyor. jeneratör ve fotokopi makinesiyle, pvc kaplıyor ve fotokopi çekiyor. nereden aklına geldi? abi, açtım aç demiş. işte böyle acıktırmamız susattırmamız lazım kendimizi. ne için? bir değişim yapmak zorundayız. daha iyi bir gelecek için. hayatın keyfini çıkarmak için. insanlığa faydalı olabilmeki çin. esas özelikler bunlardır.

bütün bunları yaparken, mevlana ne güzle söylemiş:
yolda kılavuzsuz giden için, iki günlük yol, yüz yıllık olur. hocasız ustasız bir meslek tutan kişi, şehirde köyde alay olur.

bu yaşımdayım, ben bunu türkiyede görmedim. bunu amerikada gördüm.

ruminin ışığı altında inovasyon. türkiyede ilk defa, the art of the start çalıştayı yapıldı. bu çok önemli. öyle büyük bir sermayedir ki bu sizin için. içinizde hissettiğiniz zaman tabi.

hareket dedik. action. mantra, çok önemli. rhyming mantar özellikle.

coşku, tutku. iş için bir aşk olacak içinizde. olmuyor, çok çalışmadan oluyor.

ve ekip çalışması olacak. size inananan en az bir kişi daha olacak.

hedeflerinize ulaşmak için:
- çeviklik. bir ferrari gibi hızlı hızlı uyanık hareket edebilmelisiniz.

non-vulnerability. yani darbelere karşı dayanıklı olmak. şoku emdikten sonra tekrar ilk konumunua gelmek.
hiç amortisörü olmayan bir arabayla seyahat ettiniz mi. engeller ve çukurlar her zaman olacak. onu emdin ama orada kalamazsın, tekrar geriye ilk haline gelmek zorundasın.
bio-mimicry. doğa esin. doğada her şey var. içimizde her şey.

mikro iklim.
bu da çok önemli. kalbimizde mikro iklim oluşturmalıyız.
emerson da bahsetti bundan. japonların konformistliğini söyledi. bu bizde de var. mevlana 800 yıl önce gelmiş, hoşgörmüş. ama biz affedemiyoruz. cezalandırıyoruz. affeden olmak zorundayız. unutmak zorundayız. bir yerlerde durabilir, tecrübe olarak. ama bizi etkilemeli o rahatsız edici olaylar.

bu palmiye ağacı, eskiden çok daha küçüktü. burası tuzlada bir yalı. zama içinde, güneşi tüm gün boyu aldı. etraftaki villalar da o ısıyı aldı. ortalama bu yörenin ısısı bir iki derece arttı. muhteşem bir ağaç oldu. bu ağaca ben kimya ismini taktım. kimya mevlanananın manevi kızıdır. o mikro iklimle, bu ağaç, sanki akdenizdeymiş gibi kocaman oldu.

yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ama bir orman gibi kardeşçesine. nazımın dediği gibi. bu çok etkileyici. bunları çoğaltmamız lazım. her biriniz bir mikro iklimsiniz. onlar bir araya gelince koru ve orman oluşacak.


mikro iklim nasıl oluşturabiliriz:
bilgilendir, gönüllendir, esinlendir, cesaretlendir, güçlendir, hareketlendir, yönlendir, heyecanlandır

"in search of excellence". bir zamanların en çok satan kitabıydı. ama zaman içinde çok şey değişti. oradaki doğrular artık kalmadı. belki bugün yazsalar başka şekilde yazarlardı. steven coveyin etkili insanların yedi alışkanlığı kitabı da beni çok etkiledi. sonra 8. ialışkanılğı yazdı. içindeki sesi duy. başkaları da anla içlerindeki sesi duyması için.
mevlana da, sen kendini ziyaret eder misin, diyor.

çok sevdiğim bir büyüğüm vardır: nihat gökyiğit. tema vakfı yöneticisi. heyecanıyla 85 yaşında bile muhteşem işler yapar.

seneler önce jack shiano demişti ki: "maintain your enthusiasm" demişti.

martı suya dalarken böyle bir şekil alıyor. tam suya giriş yeri çok kritik. doğada her yerde bir esin var. ama bir hareket esinliyor.

bu balık volitan balığı. bir gemi bundan esinlenmiş. çevre dostu bir tekne.

istek. esinle ve elde et. istemeden hiçbir şey olmazs.

mevlana: ilkbahar büyüme zamanıdır, ama büyümek istiyor musun?

coşkuyla bunu yap. bir sene önce 15 haziranda ne vardı? 5. inovasyon sempozyumu düzenledik, katarda. hep beraber çek maçını izliyoruz. 2-0 yeniğiz. sonra 2 gol attık, rahatladım.

mevlana:
yap bitir işi:
senin izini kim bulabilir? yoksa izinden greriye kalan bir tek toz tanesi. ...

Hiç yorum yok: