Çarşamba, Aralık 28, 2005

Structure and Interpretation of Computer Programs, Video Lectures

Bu sitedeki videolar gerçekten harika... "Structure and Interpretation of Computer Programs" adlı kitabın yazarları olan iki MIT hocasının 1986'da verdiği derslerin tümünün video kayıtlarını bu sayfadan indirebilirsiniz.

Hocalar meşhur LISP programlama dili üzerinden programlamanın teorisini anlatıyorlar. İlk dersi izledim. Çok güzeldi. Hem anlatım şekli çok iyi, hem de içerik çok faydalı. LISP'i uzun zamandır merak ediyordum. Özellikle de Yahoo'nun ortaklarından Paul Graham'ın web sitesindeki makaleleri okumak, bende merak uyandırıyordu. Bir kitaptan da LISP öğrenmek mümkün, ama dünyanın en iyi hocalarından ikisini yemek yiyerek dinlemek, çok daha rahat :)

Dersin başından ilgimi çeken bir noktayı da sizinle paylaşayım. Hoca dersin başında büyük harflerle tahtaya COMPUTER SCIENCE (Bilgisayar Bilimi) yazıyor ve ekliyor: "Bu ders bilgisayar bilimini tanıtıyor. Ancak bizim yaptığımız iş, ne bir bilimdir, ne de bilgisayarlar üzerinedir."

Aslında biraz düşününce, hocaya hak vermemek mümkün değil. Bilgisayar bir araçtır. Bilgisayar, programlamanın aracıdır, yoksa konusu değil. Programlama bir bilim olmaktan ziyade, bir sanat veya mühendisliktir. Çünkü objektif doğrular yoktur.

Hiç yorum yok: